Användare:    Lösen:

Navigation


 

                OBS! Vägen till Brunnsjön är avstängd pga skadegörelse.
              Efter helgens skador är det beslutat att sätta upp en bom
              efter Brunnsjövägen.

              Markägare och Djäkneböle samfällighetsförening

 

 

Brunnsjön

Brunnsjön är en 10 hektar stor sjö ungefär 1,7 mil från Umeå.
Vattnet är humusfärgat och till största delen består stränderna av myrmark. Sjön är lättillgänglig eftersom väg följer nästan hela den norra långsidan som består mest av fast och fin mark. Spångar finns på dom mest sanka områdena som ligger både på den östra och västra kortsidan.

Sjön har ett största djup på 3,8 meter. Det djupaste området på sjön följer vägsidan från grillkåtan fram till udden vid timmerladan.
 
Sjön har två tillflöden. En bäck som kommer från Hamptjänen en liten tjärn som man passera på väg till sjön. Det andra tillflödet är en kallkällbäck som rinner in på den södra sidan där även utloppet från sjön finns. Bäcken från sjön rinner till slut ut i Åhedån vid Stugunäs.

Fiskarter

I Brunnsjön planteras det årligen ut Regnbåge i maj-juni. Sjöns övriga fiskbestånd består av abborre, gädda, snorgärs, mört, lake och braxen. 
Tidigare utsättningar av röding, öring och amerikansk bäckröding är gjorda.
Braxen i sjön håller rekordformat för Norrland med flera fiskar över 5 kilo fångade med en toppvikt på 5230 gr. Det Svenska Flymasterrekordet på braxen är på fisk (4020 gr) fångad i Brunnsjön 2004.
 
Även mörten håller fin vikt och fisk på drygt 8 hg är fångad i sjön. Dom braxnar och mörtar som lever och blir stora i Brunnsjön gör inte någon skada på övriga fiskarter och därför har vi infört Catch and release på braxen.

Vi ser den storvuxna braxen och mörten som ett fint komplement för Brunnsjön och rekommenderar därför att man även återutsätter större fångade mörtar. Med dessa två arter blir Brunnsjön intressant för fler typer av sportfiskare.

Sommaren 2009 fångades en gädda på nästan 10 kilo i sjön och en upphittad död gädda mättes till 116 cm. Det finns säkert någon riktigt stor gädda i detta vatten eftersom fiskutsättningar har pågått i drygt 15 år. Regnbågsvatten brukar bevisligen kunna leverera stora gäddor.
 
Rastplatser

Det finns tre grillplatser. Vid den första fins en timmerlada och utanför finns en grillring med sittplatser runt om. vid den andra finns en grillkåta och en liten gapakoja. Det finns även ett utedass och en liten fiskebrygga vid denna rastplats. 
Vid den tredje grillplatsen finns en stor timmerlada med eldstad och utanför finns två grillringar med sittplats runt om.
Vid denna grillplats finns även ett utedass en mindre fiskebrygga och en handikappbrygga. Vid grillplatserna försöker vi gott det går att hålla fram ved, men för att ni ska vara på den säkra sidan ta då gärna med egen.


Djäknebölesån

Fiskesträckan rinner till största delen genom byn Djäkneböle, en riktigt fin bäck för smygfiske efter skygg bäcköring.

 

Fiskesträckan börjar ung 200 meter nedströms Bjännsjön och sträcker sig ner till Djäkneböleslätten. Fallhöjden från Sjön och ner till slätten är stor vilket gör att det är mest forssträckor att fiska på. Några djupare partier finns på den nästan 3 km långa intressantaste fiskesträckan.

 

Den lugnflytande sträckan som rinner genom slätten är ganska ointressant för bäckmete. Eftersom ån rinner till största delen genom byn Djäkneböle,   uppmanar vi alla som fiskar att visa hänsyn till boende efter fiskesträckan.