Användare:    Lösen:

Navigation


 

Fredagkvällarna på Djäkne – en liten tillbakablick

Berättat av Margit Johansson för Jeanette Johansson i Djäkneböle.

Djäkneböle fritidsförening, som föreningen hette då, tog upp behovet av någon form av kvällsaktivitet för ungdomarna i årskurs 3-6 i styrelsen. Margit hade goda kontakter med ungdomsavdelningen i Umeå kommun och de hjälpte till med tips och idéer. I början av 80-talet drog man igång ”Fredagkvällarna” på Djäknegården med Margit som ungdomsledare.

Margit minns att första gruppen började kl 18.30 och höll på till 21.30. Uppslutningen var stor med ca 30-40 barn mest varje gång och det kom barn från grannbyarna också. Då började vi med att sätta oss i en ring allihopa en liten stund och prata om vad vi ville göra under kvällen. Barnen uppskattade det och man kom fram till olika saker. Tex så ville de baka pizza och bullar och de kvällarna  blev det en helkväll med bak och att duka mysigt och äta tillsammans och sedan plocka undan. Allihopa hjälpte till och det fungerade jättebra, minns Margit.

De ville även spela bordtennis, innebandy och sällskapsspel. Det fanns gott om spel och material på gården. I slutet av kvällen bars borden bort och då var det dansdags.

Vi åkte också ut på en hel del utflykter. Badhuset, korvgrillning på Torrberget och disco på kvartersgården i Röbäck var några av äventyren vi hittade på utanför byn.  En eftermiddag var vi och kollade i affärer på stan. Då var vi nog ett 20-tal och det gick bra. De höll reda på mig, berättar Margit.

”Stor-disco” på Djäknegården var stora och uppskattade händelser och då bjöd vi in jämnåriga från bl a Skravelsjö och Sörfors. Kommunen hade discjockey som kom ut och de kvällarna höll vi på mellan 19–22.30.

Godis- och läskförsäljning var en uppskattad och viktig del redan då. Då var det Margit som sålde med hjälp av någon/några av de äldre barnen.

Margit höll i dessa kvällar ända tills hon gick i pension 1993. Jag har många fina och roliga minnen av dessa kvällar och kände att de var mycket uppskattade. Jag fick en väldigt fin kontakt med alla barn och även med föräldrarna. De lyssnade på vad jag sa och det fungerade fint.